Bolt nyitás feltételei 2015-2019
A boltok egyedi kínálata, kialakítása miatt csak vázlatokat biztosíthatunk, melyek nem elegendőek az engedélyezéshez. Az dokumentációt minden esetben minősített szakembernek kell készítenie, ezért a teendőkért kérje szaktanácsadóink segítségét!
Olyan üzletek tartoznak ide, ahol jellemzően csemegepultot, pékáru pultot alakítanak ki. Tejterméket, csomagolt élelmiszert, háztartási vegyiárut, italárut, állateledelt, zöldséget és gyümölcsöt önkiszolgálással értékesítenek.
Kialakítási követelmények
Üzlethelyiség
- Az épület érintésvédelmi és tűzvédelmi megfeleltetése
Technológiai kialakítás
- Előkészítő csemegeáruhoz:
Kétfázisú mosogató, kézmosó - Forgalmazás feltételei (kínálattól függően):
- cukrászsütemény pult
- szakosított csemegepult
- cseppfertőzés mentes pékáru pult
- szakosított mérlegek
- függesztett füstöltáru tárolás
- szakosított eladótéri áru elhelyezés
- jelölések biztosítása
- Raktározás (polcos, raklapos tárolás):
- vegyiáru raktár,
- élelmiszer raktár,
- zöldség raktár
Eladótér
- Szakosított áruelhelyezéssel a termék igényei szerinti hőmérséklet biztosításával
Személyzeti helyiségek
- Öltöző szekrény
- Tusoló 5 fő felett
- WC előtérrel, kézmosóval
Engedélyek, dokumentáció
Tevékenység regisztráció, működési engedély
Kérelem az önkormányzathoz
- Termékkör megjelölés (vegyiáru, dohánytermék engedélyköteles)
- Nyitvatartás megjelölés
- Regisztráció kiadása
- Nyitás
- Külön engedély kérelem a hatósághoz (tejtermék, hentesáru, cukrászsütemény)
- 30 napon belüli hatósági visszaellenőrzés
Dokumentációs feladatok
- Külön engedély kérelem dokumentáció elkészítése (csak képesített szakember által)
- Egyszerűsített HACCP alkalmazása (csak képesített szakember által)
- Kémiai kockázatbecslés dokumentáció (csak képesített szakember által)
- A tisztítószerek ÁNTSZ bejelentése
- Munkavédelmi kockázatbecslés 1 fő munkavállalótól
- Alkalmazott esetén ezen felül:
- Munka- és tűzvédelmi oktatások szervezése
- Higiéniai és HACCP oktatások megtartása
- Egyéni védőeszköz szabályzat elkészítése (csak képesített szakember által)
- Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat elkészítése (csak képesített szakember által)
Általános munkahelyi feltételek
- Munkaköri leírások
- Munkaszerződések
- Dohányzási szabályozás
- Munkaügyi és könyvelési feladatok megoldása
Telefonos tanácsadás
Helyszíni tanácsadás
Mindezeket a teendőket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a megfelelést garantálja egy tapasztalt mérnök- szaktanácsadónk munkája.
Tanácsadásunk alkalmával részletes ismereteket kap arról, hogy:
- mit alakítson át az üzleten, hogy megfeleljen az előírásoknak
- az adott üzletben mit szeretne és mit lehet forgalmazni
- milyen lépései vannak az engedélyezésnek
- Technológiai módosításnál, mikor, kihez forduljon
- milyen higiéniai feltételeket kell biztosítania
- tájékoztatást kap a mindennapi munkavégzés hatósági szabályairól
- milyen dokumentációkra lesz szüksége és mikor, stb...