Legionella kockázatbecslés
Mi is a Legionella kockázatbecslés?
Rendeleti előírás, hogy „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015 (XI. 6.) EMMI rendeletben (továbbiakban rendelet) rögzített fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósítása a munkahelyeken rendben megtörténjen. A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előirásokról szóló 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet előirásai 2016. február 4-től hatályosak.
A rendelet 9.§ (2) és (3) pontja rögzíti, hogy a fokozott Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben el kell végezni a kockázatbecslést és a kockázatcsökkentést.
Legionella baktérium:
A Legionella baktérium jellemzően épített vizes környezetekben szaporodik. Növekedésüket a 20- 50°C-os vizhőmérséklet segiti elő. 20°C alatt jellemzően nem szaporodnak, de nyugvó fázisban túlélnek és amikor a vízhőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok 60 °C felett elpusztulnak. Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat igényelnek, amelyek a vízrendszerekben megtalálható mikroorganizmusok a vízvezetékrendszerben kiülepedő anyagok vagy korróziós termékek. A használati melegvíz rendszer belsejében található biofilm a lerakodásokkal (üledék, iszap, vízkő és rozsda) együtt a Legionella baktériumok megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul. A Legionella fertőzést a baktériumot tartalmazó finom vízpermet (aeroszol) okozza. Léguti megbetegedést okoz, amelynek legsúlyosabb formája magas halálozási arányú tüdőgyulladás. A legnagyobb kockázatot a nagy épületek használati melegvíz rendszere, központi légkezelőrendszere, a levegőztetett meleg vizü medencék, de fertőzés forrása lehet a fogaszati kezelőegység viz keringető rendszere, a hidroterápiás kezelő, párasító/legkondicionáló rendszer is.
Cégünk a HACCP Tanácsadó Kft. vállalja az Ön egysége számára a legionella kockázatelemzés szakszerű kiépítését a fenti rendeletek alapján.
A legionella elemzés során az alábbi feladatokat végezzük el:
- Tájékozódás, információgyűjtés a munkahelyi feltételekről, szerződéskötés.
- Személyes találkozás során a legionella előfordulási valószínűség feltérképezése, a kockázatok és tényezők áttekintése, egyeztetése. A személyes találkozáshoz szükséges az adott helyszín meleg vízzel, víztartályokkal, kazánokkal, medencékkel kapcsolatos szaktudással bíró műszaki szakember jelenléte.
- A műszaki paraméterek begyűjtése.
- A kockázatot jelentő hiányosságok feltárása, javaslattétel a kockázatok mérséklésére.
- A legionella kockázatelemzés dokumentáció postai úton történő átadása a Megrendelő részére.
A tevékenység elvégzéséhez gyakorlati tapasztalat szükséges. Kollégáink részt vettek az ÁNTSZ legionella módszertani továbbképzésén.
Tekintse meg: Képzési igazolások
Munkavédelmi és legionella szakembereink:
Nagy Éva élelmiszer-ipari mérnök, Legionella szakember
Kassai Zsolt Munkavédelmi technikus